Geland

Er landt nogal wat op Scheveningen, deze dagen. Sinterklaas heeft nog maar koud de benen genomen, of de volgende patriarch dient zich al aan. Vandaag werd gevierd dat exact 200 jaar geleden prins Willem Frederik na 18 jaar ballingschap van de Oranjes voet aan wal zette op het Scheveningse strand. Napoleon was zo goed als verslagen, en Nederland had weer behoefte aan iemand die de kar kon trekken, het vaderland omhoog kon stuwen in Europa. Dat werd Willem Frederik – zoon van de laatste stadhouder – die op dat moment in Engeland zat. En die in 1815 officieel tot koning Willem I werd gekroond.

Vanaf vanochtend staat heel Scheveningen op z’n kop. De landing wordt tot in de kleinste details nagespeeld met honderden figuranten en een ererol voor Huub Stapel, die de toen 41-jarige prins speelt en misschien nog eventjes een spoelinkje door z’n grijze manen had moeten doen. Vanuit Scheveningen trekt de stoet naar het beroemde monument op Plein 1813, dat herinnert aan de historische gebeurtenissen in dat jaar. Daar vindt een bijzonder militair ceremonieel plaats, met kanonschoten en overvliegende F-16’s.

Monument Plein 1813
Het nationale monument op Plein 1813

Een uurtje na alle plechtigheden, rij ik erlangs op m’n fiets. Het is verbluffend rustig. Maar nog verbazingwekkender: er is helemaal niets te zien van al het ceremonieel van het uur ervoor. Geen krans, geen lint, geen bloemen: niets. Twee Scheveningse dames met prachtig witte kapjes delen in mijn teleurstelling. “Zijn we hier helemaal voor uit Scheveningen gekomen, hebben ze hooguit de gouden letters een beetje opgepoetst! Waar zijn de linten? Waar zijn de bloemenkransen?”
Ik vraag hoe de ochtend was. En dan gaan de ogen glinsteren. “Prachtig, héél mooi, een echt spektakel! De landing, de oranje rook, ál die mensen.” Maar wat was nou het mooiste? Dame één weet het wel: het besef dat we al 200 jaar vrij zijn. Dame twee knikt instemmend. “Maar” voegt ze er schalks aan toe “We zijn ook geïnterviewd voor Blauw Bloed. Vanavond om half 8 zijn we op de televisie.”

Landen in de huiskamer van 16 miljoen Nederlanders. Dat is natuurlijk pas echt een hoogtepunt. Hebben ze die Willem Frederik mooi mee overtroffen!

Scheveningse dames bij Monument Plein 1813
De Scheveningse dames

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s