Dreutelen

Hadden we gisteren toch een prachtig woord van de dag: dreutelen. Vanuit het niets kwam Rutte er opeens mee op de proppen tijdens zijn persconferentie. Ja, je mag naar een vakantiehuisje in eigen land, maar ga vooral niet dreutelen. “Wattuh?” was het eerste wat ik dacht. “Dreutelen, wat is dat?” Ik kon me er wel iets bij voorstellen (drentelen, dralen, keutelen, dwalen, zoiets), maar zeker wist ik het niet. Van Dale bood geen soelaas: woord onbekend. Maar met wat verder googelen kwam ik inderdaad in die categorie van termen die een efficiënte regeringsleider niet snel zal promoten, namelijk die van de slenterwoorden (oh, heerlijke slenterwoorden, als teuten, leuteren en keutelen). Ik moest gelijk denken aan de burgemeester van Osaka die, weet u het nog, ergens in het voorjaar de halve wereld over zich heen kreeg toen hij opperde dat tijdens de lockdown alleen mannen boodschappen zouden moeten doen, omdat vrouwen in de supermarkt teveel treuzelen, neuzelen en beuzelen. Ik denk overigens dat die beste man groot gelijk had, maar in deze o zo geëmancipeerde wereld durft niemand dat natuurlijk toe te geven.
Afijn, het was sowieso taalkundig een fijne persconferentie, want kort daarna verscheen er nog een zeer interessant woord ten tonele: plateauën. Een stijgende lijn met besmettingen die nu begint te plateauën. Ik zou zeggen: die houden we erin! Ook inhoudelijk was het een mooie televisieavond. Wederom groot applaus voor de NOS-verslaggever die, nadat Rutte en De Jonge tien volle minuten hadden uitgelegd waarom strengere maatregelen nodig zijn ondanks dalende besmettingscijfers, de tegenwoordigheid van geest had nog geen minuut later de volgende vraag te stellen: Meneer Rutte, terwijl het toch echt beter gaat met de cijfers, komt u met een verzwaring. Hoe legt u dat nu uit?
Tot slot: wie straks in zijn vakantiehuisje tijd over heeft, want tja, geen gedreutel, bezoekt eens de volgende Facebookpagina: facebook.com/VBGBNWU. Ik citeer: De VBGBNWU verzamelt archaïsch, belegen, deplorabel, tanend, zeldzaam en zieltogend Nederlands taalgebruik teneinde dit voor teloorgang te behoeden.
Grote kans dat u bij de volgende persconferentie geen woordenboek meer nodig heeft.

©Marc-Jan Janssen - dreutelen
Illustratie: Marc-Jan Janssen

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s