Corbijn

Waar ligt de grens tussen fotografie en kunst? Wanneer wordt een foto een kunstwerk? Met die vraag begint de tentoonstelling van Anton Corbijn in het Gemeentemuseum. Een retrospectief ter ere van zijn zestigste verjaardag, met hoogtepunten uit al zijn series.

Het is een fascinerende vraag. Toen Corbijn begon met fotograferen – rockbands voor muziektijdschriften in de jaren ’70 en ’80 – speelde de kwestie nog geen enkele rol. Nu hangen foto’s uit die periode als kunst in een van onze grootste musea.

Wat maakt een foto kunst? Dat alles tot in de puntjes voorbereid en uitgedacht is? Dat een foto technisch perfect is? Dat ze een verhaal vertelt? Dat ze raakt? Is die vraag eigenlijk wel te beantwoorden? Beauty is in the eye of the beholder. Corbijn’s foto’s waren niet altijd technisch perfect en soms had hij maar een paar minuten om iemand vast te leggen. En toch…

Marlene Dumas

Nick Cave

Kate Moss

Twee meisjes bij foto Corbijn

Dames bij foto's Corbijn

Miles Davis

a.somebody

Vrouw bij foto's Anton Corbijn

Zit het hem dan vooral in dat ‘raken’? Wat doet hij daarvoor? Zijn modellen poseren, maar ook weer niet. Ze poseren, maar ze zijn óók zichzelf. Ze tonen hun kwetsbaarheid, hun naaktheid. En dat raakt de kijker. En maakt dat een foto naar het hart gaat.

Een paar dagen terug zag ik de documentaire ‘Erbarme dich‘ in het filmhuis. Verhalen van mensen die in hun leven geroerd zijn door de Matthäus Passion. Een prachtig samenspel van klank, verhaal en beeld. Natuurlijk, de muziek was kunst, Bach, hoogste kunst. Maar ook de regie en het camerawerk waren dat. Musici en publiek – een Amsterdams daklozenkoor dat het lijdensverhaal ensceneert – werden in al hun kwetsbaarheid vastgelegd. Prachtige lichtval, een camera die heel dichtbij durfde te komen. Alle maskers af. En dan de muziek laten binnenkomen.

Als het Gemeentemuseum nog een zaaltje vrij heeft? Dan weet ik wel wat beelden die daar kunnen hangen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s