Koninklijke wachtkamer

Sinds enige tijd is de koninklijke wachtkamer op station Hollands Spoor open voor publiek. Cultureel organisatiebureau Artifex organiseert er rondleidingen en onlangs was ik erbij. “Ja, u mag foto’s nemen”, bevestigde de vriendelijke dame van het bureau, toen we op perron 1 bij de ingang verzamelden. “Maar u mag ze niet online zetten. En ook de toiletten mag u niet fotograferen!”

Tja, die toiletten, daar kon ik wel mee leven. Maar de foto’s niet mogen delen, dat was toch een beetje jammer. Maar gelukkig trof ik op de website van de NS een virtuele rondleiding, vond ik een mooie foto van het inpandige glas-in-lood die toch al online stond en was de buitenkant fotograferen niet verboden. Dus alsnog: een praatje met plaatjes!

Koninklijke Wachtkamer Hollands Spoor
De ingang van de wachtkamer op perron 1. Veel reizigers lopen eraan voorbij.

De koninklijke wachtkamer – zeg maar gerust het koninklijke wachtpaleis, want het heeft vele kamers – werd in 1893 feestelijk geopend door prinses Wilhelmina en koningin-regentes Emma. Voor Wilhelmina die destijds 13 jaar was werden aangepaste stoelen en tafels gemaakt die er nog steeds staan. De vertrekken zijn prachtig versierd. Mozaïeken vloeren, muren van Belgisch marmer, glas-in-lood-ramen, getamponneerde wandtapijten en verfijnde lambriseringen in 30 kleuren groen. Een schoolvoorbeeld van de toen overheersende neorenaissance architectuur. Ook zijn de wanden rijkelijk gedecoreerd: schilderijen die de wachtende vorsten op hun deugden moesten wijzen (wijsheid, edelmoedigheid), taferelen van de ‘nobele ambachten’ (waaronder – jawel – de fotograaf) en afbeeldingen van vuurspuwende draken rondom een treinwiel. Want tja, hoe dat nou echt met die trein zat, daar was men in de 19e eeuw nog niet geheel over uit.

Koninklijke Wachtkamer Hollands Spoor
Glas-in-lood-raam met wapens van de steden langs de eerste spoorlijn ©Glasatelier.nl

De wachtkamer is eigendom van de NS en niet van het Koninklijk Huis. Na een renovatie van 10 jaar, die enkele jaren geleden is afgerond, worden de vertrekken nu af en toe opengesteld voor vergaderingen, ontvangsten of bezichtigingen. En een heel enkele keer stopt hier nog de koninklijke trein en gaat de rode loper uit over perron 1.

Station Hollands Spoor
Station Hollands Spoor. Mooie architectuur.

Koninklijke Wachtkamer Hollands Spoor
De wachtkamers gezien vanaf de straatkant ©Glasatelier.nl 

Een virtuele rondleiding? Ga naar de website van de NS of kijk op denhaag.com.
Zelf de wachtkamers bezoeken? Boeken via Artifex

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s