Geuzenpad

In onze buurstad staan al weer bijna hutspot, wittebrood en haring op de menukaart. Een mooi moment voor een historisch voettochtje in de regio. Samen met mijn tante, eveneens fervent wandelaarster, loop ik van Zoetermeer naar Leiden, in het kielzog van de Geuzen. Dit prachtig lege, groene gebied, met slootjes, trekvaarten en karakteristieke boerderijen is van grote historische betekenis geweest. Hier lagen de slagvelden waar vanaf september 1574 de strijd om het uitgehongerde Leiden plaatsvond. Wat op 3 oktober eindigde in het beroemde Leids ontzet.
Zicht op Den Haag vanaf Zoetermeer
Den Haag is nooit ver weg 

Geuzenbrug in Zoeterwoude
De Geuzenbrug in Zoeterwoude

De wandeling start bij de Zoetermeerse Meerpolder, destijds een waterplas, waar bijna 450 jaar geleden het gevecht begon. Op deze plek bulderden de kanonnen en verzamelden zich de Geuzen om naar het noorden te trekken. De tactiek was even simpel als doeltreffend: zoveel mogelijk dijken doorsteken, want Spanjaarden houden niet van natte voeten. Om vervolgens over de ondergelopen polders met hun bootjes naar Leiden te varen. Het plan lukte, alleen Zoeterwoude moest het ontgelden: het dorp vloog in de hens omdat te veel Spanjaarden zich er hadden verschanst.

Onderweg genieten we van alle rust en ruimte van het landschap. Er herinnert nog maar weinig aan de woelige Spaanse tijd. Pas als we langs geitenboerderij ’t Geertje komen – volgens de ANWB een van de beste attracties van Zuid-Holland, wij beamen het! – duikt er een Geuzenbrug op langs de route. En ook het eindpunt van de tocht, station Lammenschans, verwijst naar de Spaanse belegeringen. Op deze vestingwal werd de beroemde achtergelaten ketel met hutspot gevonden.
Wij hebben niet zo’n trek in peen met ui, en zoeken een restaurantje in de binnenstad. Met een wijntje en een visje proosten we op de geschiedenis en de bijzondere route die ons naar deze stad heeft geleid.

Geitenstal bij boerderij 't Geertje
Geitenboerderij ’t Geertje

Weiland in het Groene Hart
Mooie, verstilde landschappen

Koe in weiland bij Zuidbuurt
Weiland bij Zuidbuurt. Hier voer de Geuzenvloot in september 1574

Boerderij ’t Geertje heeft op 3 oktober een Geuzenvaart naar Leiden. Boeken kan via de website van ’t Geertje.

Met het Haagse Veer kun je een boottocht maken vanuit hartje Den Haag langs historische buitenplaatsen naar ’t Geertje. Daar huur je  fietsen of kano’s om zelf het ‘Geuzenland’ te verkennen.

2 reacties op ‘Geuzenpad

    • Hallo Marion, leuk om ook jouw verslag te lezen! En mooie foto’s maak je trouwens. Ik weet bijna zeker dat het om hetzelfde bruggetje gaat. Grappig dat dat het Ruziebruggetje heet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s