Snotneus

Ik concludeer. Reizen met de NS is ongezond. Onveilig wellicht ook, getuige het hoe-diep-kunnen-we-het-wegstoppen ProRail rapport, maar bovenal: ongezond.

Ik ben werkelijk nooit ziek, maar sinds ik dagelijks met de trein heen en weer boemel naar Schiedam ben ik al twee keer geveld. Twee keer in iets meer dan twee maanden. Dat is niet best.

En ik weet precies hoe het komt. Honderden snuffende, snuivende, hoestende, proestende medereizigers, dampende overvolle coupés met dank aan de winterdienstregeling van de spoorwegen en de onmogelijkheid tot zoiets simpels als het openen van een raampje voor een beetje frisse lucht.

volle treinen

Werkelijk iedereen die met de trein reist is verkouden. Ga zitten en luister. Luister en huiver. Hoor je die man daar tegenover je? Een enorme niesbui midden in zijn krant. Het gaat maar door. Maar hopen dat het zijn eigen exemplaar is die hij straks weer veilig in de tas opbergt. Maar kijk eens beter: Nee hoor, het is de gratis Spits die hij kort daarna zonder enige gêne op het raamtafeltje legt en die later op de dag nog door tien andere slachtoffers wordt opengeslagen. En zie je dat meisje daar, met dat donsjack en die nep-Gucci tas? Die haalt om de vijftien seconden met een enorme haal haar neus op. Oerwoudgeluiden zijn er niks bij. Een geronk en gerochel van jewelste. En zelf heeft ze het niet in de gaten, want met bijna hetzelfde volume als waarmee ze haar zuurstof binnenzuigt, knalt de muziek uit haar koptelefoon. En kijk eens naar die twee jonge meiden daar in de hoek. Die kunnen zich zo bij Holland’s Got Talent aanmelden voor een uitvoering synchroon snotteren. Een onophoudelijk gesnuif. En zakdoekjes? Welnee, meiden van deze generatie doen niet aan zakdoekjes. En heb je die enorme gaten in hun spijkerbroek gezien die grote stukken bloot vel onthullen? Probeer die in tijden van vrieskou maar eens niét te associëren met hun ritmisch gereutel.

Ik heb een voorstel voor minister Schultz. Vanaf komend najaar worden alle stiltecoupés vervangen door coupés voor snotneuzen. Die stiltecoupés, dat werkte toch voor geen meter. En zeker niet in de winter: alleen maar geproest. Vanaf oktober stoppen we alle snotneuzen in de stiltecoupé, delen we gratis Kleenex uit om de jonge generatie snotteraars op te voeden en reist de rest van het plebs in virusvrije wagons. Perfect plan toch. Ga het meteen uitwerken. En dan alleen die ambtenaren op uw ministerie nog zien te omzeilen!

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s