Rainbow Nation

Wie afgelopen weken in het centrum van Den Haag heeft rondgestruind, kan het niet zijn ontgaan: een laan vol Zuid-Afrikaanse kunst aan het Lange Voorhout. Onder de noemer ‘The Rainbow Nation‘ – de toekomstvisie van Mandela die duidt op de veelkleurigheid van het land – presenteren hedendaagse Zuid-Afrikaanse kunstenaars hun werk. Kunst die hun leven en tradities weerspiegelt. De grootsheid van het land en zijn natuur, maar ook de beklemming van de jarenlange apartheid. Pas de jongste generatie zwarte kunstenaars is écht vrij om zich te ontplooien, vrij om te studeren aan een academie.

Zo ook de nog jonge kunstenares Mary Sibande. Haar werk springt direct in het oog,  is groots en kleurrijk van opzet. Ze voert in haar beelden haar alter ego, Sophie, op. Gemaakt naar een afgietsel van haar eigen lichaam. Sophie staat symbool voor alle zwarte dienstmeisjes tijdens de apartheid, zoals haar moeder, grootmoeder en overgrootmoeder waren. Maar de Sophies in haar werk laten zich niet meer onderdrukken; ze zijn op een fascinerende manier rebels. Ze dragen kleding en schoenen in kleuren die vroeger alleen mannen mochten dragen (Rubber Soul), dansen de tango in legeruniformen (Lovers in Tango) of spinnen wol in een knalblauwe Victoriaanse baljurk (Wish You Were Here).

Mary Sibande - Wish you were here
Wish You Were Here. Klik voor vergroting.

Mary Sibande - Lovers in tango
Lovers in Tango. Klik voor vergroting.

Mary Sibande - Rubber Soul
Rubber Soul. Klik voor vergroting.

De Sophie uit Rubber Soul staat opgesteld in de Kloosterkerk, direct naast het Lange Voorhout. De overige in museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Een aanrader om te bezichtigen. Evenals het werk van de andere kunstenaars, zoals – op het Voorhout – het indrukwekkende ‘Disclosing Decay’ van Angus Taylor. Een borstbeeld van losse stenen, waar je je ogen niet van af kan houden. Of een jong grijs olifantje dat geboren wordt in een  felgele mal. De Rainbow Nation kleurt de Haagse zomer!

The Rainbow Nation - Den Haag
The Rainbow Nation. Klik voor vergroting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s