Kerst in je broekzak

Deze kerst was de wereld warm…
Kerst van kwetterende vogeltjes en zonovergoten huiskamers. Van open ramen en lampjes die eigenlijk niet aan hoeven. Warmste kerst sinds 1974, kopt nu.nl. Toen zat ik nog in de moederbuik. Ook lekker warm overigens.

Toch gaan we eerste kerstdag met de hele familie aan de glühwein, en andere hartige hapjes. En steken we een voor een de kaarsjes aan. Want van warmte kan er nooit teveel zijn.
Tweede kerstdag voelt als voorjaar. De sjaal gaat af, de muts verdwijnt en onderweg naar mijn ouders bak ik bruin op een bankje van station Hollands Spoor. Een jaar geleden nog dikke sneeuwvlokken, nu een felle zon aan een bijna strakblauwe hemel.
Op het station neem ik een foto met mijn mobiel en plaats hem op Facebook. Een dame op leeftijd spreekt me aan. Wat ik toch aan het doen ben. Bijzonder interessant vindt ze het, al die jongeren (ha, compliment!) met hun toestelletjes. Ze heeft er zelf ook een, maar weet niet hoe-ie werkt. Ik vertel over Facebook, en het delen van informatie met vrienden en familie. En dat kerst nog leuker is als je het met elkaar kunt vieren.

Zonnige kerst 2011

….en klein
Want 2011 is het jaar van ‘delen’ geworden. Met name dankzij de enorme groei van Facebook. Bijna 6 miljoen Nederlanders hebben inmiddels een account en vooral rond hoogtijdagen wordt er van alles gedeeld, tot in de kleinste details. Van het pruttelen van de ratatouille en oma’s geheime recept voor de lekkerste stoofpeertjes tot  foto’s van zelfgemaakte christmas cookies en de verkoudheid die maar niet overgaat.
Kneuterig? Ja. Onzinnig? Nee. De wereld wordt er kleiner door. Afstanden verdwijnen en mensen komen dichter tot elkaar. Zonder dat ze fysiek bij elkaar aan tafel hoeven te zitten. Zo vier je niet alleen met je eigen familie feest, maar met de wereld om je heen.

Een mooie kerst in samenzijn met familie.
Dankzij de zon.
En dankzij social media.

En… – was ik hem toch bijna vergeten – dankzij onze grote held: André Kuipers. Want speaking of little worlds: dat je  vanuit het ruimtestation ISS het startsein kunt geven voor de Top 2000, je ruimtefoto’s rechtstreeks op Flickr kunt plaatsen en die via Twitter in realtime met iedereen kunt delen: dat is toch wel echt de wereld in je broekzak!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s