Kippenvel

Op Allerheiligen moet een Ave Maria klinken, moet prinses Irene gedacht hebben toen zij vanochtend op Radio4 een eigen muziekkeuze mocht presenteren. Ze liet het Ave Maria van Caccini horen, in een uitvoering van de Letse Inessa Galante. Kippenvelmuziek, ontroerend uitgevoerd door een sopraan van topklasse .

Ik vond het een prachtige keus. Maar persoonlijk vind ik dit soort muziek nóg mooier klinken als het gezongen wordt door een ander soort zangers. Door hen die af en toe nog een rechtstreeks lijntje lijken te hebben met de heiligenwereld van hierboven: kinderen. Jonge, zuivere stemmen, totaal zonder opsmuk. Zoals de meisjes van dit Braziliaanse kerkkoor. Zwarte jurkjes, witte kousen, en zang zo puur dat het rechtstreeks naar het hart gaat. Heilige muziek, helende muziek.


De dirigent van ons kamerkoor zou stikjaloers op ze zijn. Hij die het liefst in Hongarije koren had geleid, omdat kinderen daar al vanaf de lagere school stemvorming krijgen en op hoog niveau leren samenzingen. Gisteren begon-ie er weer over. Dat Kodály toch wel de meest geniale zangpedagoog ooit was. Misschien moeten we hem maar ‘ns een idee aan de hand doen. Een koorreisje naar Boedapest of Sao Paulo?

Vooral dat laatste lijkt me geen slecht plan, met wat beproefde weerwijsheden in het achterhoofd: Geeft Allerheiligen zonneschijn, dan zal het spoedig winter zijn. Of: Het zomertje van Allerheiligen, kan u voor de winter niet beveiligen.
Moet het KNMI dan toch aan die horrorwinter geloven?

3 Comments

  1. Fankanaal Inessa Galante, inclusief vijf maal het hierboven besproken Ave Maria (vier verschillende opnames). Deze compositie staat bekend als gecomponeerd door Giulio Caccini (8 oktober 1551 – 10 december 1618). Dat is echter onjuist. De componist is Vladimir Fyodorovich Vavilov (5 mei 1925 – 3 november 1973), een Russische componist. Geschrevenn omstreeks 1970. De opname is naamloos uitgebracht door Melodiya in 1972.

    Link naar InessaGalantFan: http://www.youtube.com/user/InessaGalanteFan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s