Biber-fever

Nee, deze blog gaat niét over dat 16-jarige broekie uit Canada dat alle pubermeisjes tot waanzin drijft. Dat is Bieber, Justin Bieber, en daar heb ik niet zoveel mee, sinds ik hem voor de eerste keer op cd hoorde en dacht: jeetje, stopt dat achtergrondzangeresje nou nooit met zingen…
O.
Dat was geen achtergrondzangeresje.

Nee, dit stukje gaat over een andere ster. Een grootmeester uit Salzburg, die – 100 jaar voor Mozart deze stad onveilig maakte door alle jonge meisjes het hoofd op hol te brengen (niets nieuws onder de zon) – de prachtigste missen, cantates en sonates componeerde. De beroemdste barokviolist van de 17e eeuw, die uiteindelijk in de adelstand werd verheven: Heinrich Ignaz Franz Biber von Bibern.

Biber, afkomstig uit Tsjechië, heeft geweldige muziek gecomponeerd. Van expressieve missen voor 53 stemmen tot ingetogen, mystieke rozenkranssonaten. Maar vooral veel stukken voor viool, het instrument dat hij tot in het perfecte beheerste.
Hij was een virtuoos in zijn tijd. Gaf les aan de koorknaapjes van de Dom in Salzburg en componeerde in opdracht van de toentertijd zeer machtige aartsbisschop.
En wanneer hoor je hem nu nog op de radio, in een concertzaal, op een festival?
Zelden.
Zonde.

Ooit zag ik in de Rotterdamse Schouwburg een opera van zijn hand, Arminio, zijn enige opera. Een grappig stuk, waar list, bedrog en verwarring de boventoon voeren, zoals in vele komische barokopera’s.
Een paar dagen geleden was ik bij Donner, eveneens in Rotterdam, en kocht ik de Missa Christi resurgentis, in de gouden-label serie van uitgeverij Harmonia Mundi. Eigenlijk kun je bij Harmonia Mundi nooit een miskoop doen, maar als je zeker wilt weten dat je echt iets moois hebt, moet je zo’n cd met gouden randje kopen. 

En nu ben ik een nog grotere Biber-fan. De cd is geweldig. Ook op YouTube een en al lof over deze muziek, die zelfs (volgens een fan) op een storende keukenradio nog fantastisch klinkt. Bevangen door Biber-fever zijn wij, zijn fans. Daarom hierbij een eerbetoon aan deze grootse componist die veel vaker zou mogen klinken:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s