Voor dag en dauw

Net m’n ontbijtje achter de kiezen en achter de pc gedoken. Het klokje rechtsonder op het beeldscherm geeft 12:12 uur aan. Asociaal lang uitgeslapen. Een vreselijk luie Hemelvaartsochtend! Maar ik was niet de enige vandaag. ‘Lui’ was zojuist trending topic op Twitter. Half Nederland heeft zich vanochtend nog een keer extra omgedraaid. Ondanks het puike weertje buiten. De andere helft van ons land moest echter niets van uitslapen weten en deed in de vroege uurtjes iets heel anders: dauwtrappen. Eveneens trending topic. Dauwtrappen?!  “Geen idee wat dauwtrappen is, maar het klinkt boers” twittert Simmiejkind. Vincent313 vermoedt ‘tukkerterreur’. ReneBrinker vraagt niet, maar doet: “Lekker op het fietsje nu….06.00 uur vertrokken”

Gras

Er wordt wat afgetwitterd over dauwtrappen en fietstochtjes in de vroege ochtend. Maar horen die twee wel bij elkaar? Firecobra22 heeft z’n twijfels: “Net uitgezocht wat dauwtrappen is. Dan ben je toch ook van lotje getikt als je dat gaat doen!” Ha, hij heeft hetzelfde gevonden als ik. Want wat is dauwtrappen van oorsprong? Midden in de nacht opstaan om op blote voeten over het gras te dansen, waarbij het niet verboden was enige vreugdeliederen aan te heffen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben op de huid, en daarmee op het hele lichaam.

Anno 2011 zijn we niet meer zo van dat oerdansen en is dauwtrappen gewoon heel vroeg opstaan om vervolgens een wandeling in de natuur te maken. Of een fietstochtje, dat mag tegenwoordig ook. Net zo goed voor lijf en leden. En voor wie dat niet trekt: uitslapen tot 12:12 uur is ook toegestaan. Nog nooit zo’n glad huidje gehad. Geen dauwdruppel voor nodig!

1 Comment

  1. Ik ga er een boek over schrijven getiteld “Zeg maar dag tegen dauw” Ondertitel: “Over het recht op uitslapen op je vrije dag”
    De Duitsers hebben het Frühshoppen. Dat is net zoiets als dauwtrappen maar dan met drank,worst, wijn en muziek. Op zich leuk natuurlijk ware het niet dat het tijdstip dat niet is.
    Ben zelf meer een avondmens..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s