In perspectief

‘Eeuwigheid en oneindigheid’ prijkt er op de folder die we bij de kassa in onze handen gedrukt krijgen. Beter kunnen we het niet treffen op deze 21 mei, dag des oordeels. Vriend M. en ik zijn alvast gered!

Wij hebben zojuist onze intrede gedaan in de hoogste sferen. Een koninklijk paleis dat is omgebouwd tot een van de mooiste tentoonstellingsruimtes van de Haagse binnenstad: het Escher-museum aan het Lange Voorhout. Hier resideerde ooit koningin Emma met haar gezin. Nu stromen er jaarlijks duizenden toeristen binnen die zich laten fascineren door de tekeningen en houtsnedes van de wereldberoemde graficus. Water dat omhoog stroomt? Vogels die veranderen in vissen? Reptielen die uit hun tekening over de tafel kruipen?

Escher maakte werken met een flinke knipoog naar de gevestigde orde en regelmaat. En was daarnaast buitengewoon geïnteresseerd in thema’s als ruimte, perspectief en oneindigheid. Het jongetje dat ooit dikke onvoldoendes haalde voor wiskunde, maakte jaren later kunstwerken met de meest fantastische vlakvullingen en repeterende patronen.

Escher - ruiters

De kunstenaar had een mascotte: wentelteefje. Een zelf bedacht gesegmenteerd hagedisje dat zich al koprollend door de wereld verplaatst. Ook wij laten ons van de ene verbazing in de andere rollen. Alleen al het museum zelf is een attractie op zich. Duizend dingen achter deuren! Een portier die de poorten naar het verborgene opent. Geheime trappen, gecamoufleerde liften, raadselachtige luikjes en oneindig veel spiegels die weerspiegelen die weer spiegelen. Op de bovenste etage kunnen durfals zich in een peilloze diepte storten in de beruchte optische-illusiekast. En wie denkt wel wat beta-hersenweefsel te bezitten, kan achter de pc Eschers bouwwerken in 3D-perspectief namaken. 

Vriend M. en ik vermaken ons uitstekend. En zijn helemaal in onze nopjes als we ontdekken dat ze in het museumcafé de lekkerste bosbesmuffins van heel Den Haag verkopen. Vers, nat en klef. Om je vingers bij af te likken.

Vandaag de dag des oordeels? Wat een illusie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s