Optimale abstractie

FNV op ontploffen, kopte begin deze week een grote landelijke krant. Een slepend intern conflict over het nieuwe pensioenstelsel leek te eindigen in ramkoers. Of was de onderhandeltafel nog in zicht? 
Verre van vakbondsbeest, maar toch lid van de bond, zag ik zojuist het antwoord mijn mailbox in glijden: FNV op één lijn na vervolgoverleg over pensioenen. De crisis was beslecht.
Maar wat was er nu uitgekomen?

De Federatieraad van de FNV heeft gisteren in een vervolgoverleg gesproken over de volgende stappen in het pensioenoverleg. Afgelopen maandag was duidelijk dat er nog verschillen lagen tussen bonden die nader rekenwerk vereisten. Dat rekenwerk heeft nu tot een gezamelijke oplossing geleid.

Er is gekozen voor een optimale zekerheid, zodat mensen bij benadering weten welk inkomen ze hebben na pensionering. Dat vindt FNV Bondgenoten erg belangrijk. Daarbij is het ook van belang dat de koopkracht (door indexatie van je pensioen) op peil blijft.

In een constructief overleg is gekozen voor één pensioenmodel waarin wordt uitgegaan van een hoge zekerheidsmaat, dichtbij de huidige. Daarbij gaat de FNV uit van het huidige stelsel en een daaraan aangepast toetsingskader. De fondsen hebben wel de vrijheid te kijken, hoe ze precies met het evenwicht tussen zekerheid en koopkracht omgaan.

Wat een gezwam! Wat een vage, abstracte, nikszeggende zinnen, die elkaar ook nog eens compleet tegenspreken. Welk rekenwerk? Welke zekerheid? Welke oplossing? En dit alles optimaal? Het lijkt warempel wel de politiek.
Is dit hoe de FNV met haar leden moet communiceren? (aan jullie…)
Is hier nou een oplossing voor? (aan mij… ja, die is er!)
De FNV moet introvertere mensen in dienst nemen!

Hear hear: de VU in Amsterdam heeft onlangs onderzoek gedaan naar het verband tussen taalgebruik en persoonlijkheid. Wat blijkt? Hoe extraverter iemand is, hoe abstracter zijn taalgebruik. Schreeuwende vakbondsvoorzitters die power naar hun leden sturen, bekijken de wereld op een andere manier dan introverte mensen. De laatste categorie observeert de wereld zoals deze is. En kan daardoor in tastbare woorden omschrijven wat er aan de hand is. De extraverten onder ons, daarentegen, observeren niet, maar interpreteren. Wat sneller leidt tot losse polspraatjes en abstracter taalgebruik.

FNV op ontploffen? Of  FNV op één lijn?
Ik denk dat ik 
binnenkort maar eens langs ga voor een persoonlijkheidstestje met de redacteuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s