Passietijd

Goede vrijdag. Dan mag ik wel een beetje filosofisch zijn. En etymologisch.

Vandaag was ik met twee vrienden in een klein haventje vlakbij de Biesbosch. Daar lag hun grote trots: een glimmend witte zeilboot die ze afgelopen week hadden gekocht. Het dek en interieur werden tot in de kleinste hoekjes getoond, en ik kreeg uitgebreide toelichting op alle onderdelen en apparatuur. In een gloedvolle betoog ontvouwde zich voor mij een geheel nieuwe wereld: die van walstroom en bakskisten. Van helmstokverlengers, gieken, putsen en dikke Bertha’s. Hier klonk zuivere hartstocht voor een boot. Een pure passie.
Zeilboot
Aan het eind van de middag in de trein naar huis las ik een artikel in NRC-next. Over uitgeprocedeerde asielzoekers die ondergebracht worden in Nederlandse gevangenissen in afwachting van hun uitzetting. Die antidepressiva slikken om te overleven en elke dag, ook met dit goddelijke lenteweer, maar een uur mogen luchten. Die geen privacy hebben en maandenlang nauwelijks bezoek ontvangen. Een lijdensweg zonder einde. Een pure passie.

Op zee met je gloednieuwe bootje is maar één ding echt onontbeerlijk: een goed kompas. Wonderlijk toch, dat om te voorkomen dat een asielzoeker zichzelf op de Dam in brand steekt, je precies hetzelfde nodig hebt: compassie.
Eens kijken of jullie, lezers, vandaag ook een beetje etymologisch zijn.

1 Comment

 1. Overgave, lijdensweg, mededogen. Dat heeft wel met elkaar te maken. Jezus heeft de eerste twee dingen gedaan maar ontvangt zo goed als geen mededogen. Alleen van de man die met zijn spons aan komt zetten om hem water te geven als het kwaad al geschiedt is.
  De asielzoekers hebben zich meestal niet overgegeven en de man die zichzelf in brand stak ook niet.
  In het geval van de asielzoekers is lethargie misschien wel een goede vervanger. Mensen hebben mededogen maar kunnen er weinig aan doen.
  De man op de Dam zag zich waarschijnlijk gedwongen.
  Maar er is wel sprake van een lijdensweg. Mensen hadden wel mededogen voor hem want sommigen probeerden het vuur te doven.
  De vrienden met de boot hebben zich vol overgave gestort op hun boot en zich met grote inzet de boot eigen gemaakt. Die hebben een goed compassie – zijn het Amsterdammers? – aan boord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s