Snippers

Ik ben gediagnosticeerd. Het is wetenschappelijk bewezen waarom ik niet meer zonder mijn dagelijkse focusdrankje met braam en acaï kan.
Het internet is de boosdoener!

Hersenen

Door het internet krijgen we dagelijks een bombardement aan informatie over ons heen, via talloze verschillende kanalen: e-mail, chat, facebook, twitter, google, youtube. Per week meer informatie dan iemand uit de 17e eeuw in heel zijn leven te verstouwen kreeg. Dat is een enorme hoeveelheid die je onmogelijk in één keer kunt verwerken. Dus wat doen we? We scannen de hele brij, vluchtig en oppervlakkig. Gemiddeld 10 seconden blijven we op een website hangen voor we worden afgeleid door een interessante kop of link en we onze focus kwijt zijn. En we springen van het ene kanaal naar het andere. Van een artikel op internet naar e-mail (even checken), naar facebook (ook even checken) naar twitter (die dan ook maar) en onderweg stuiten we op een leuke app voor onze smartphone die we gelijk maar downloaden. 
We zijn een kei geworden in het versnipperen van onze aandacht. En dat blijft niet zonder consequenties.

Jonathan Carr weet er alles van. Zelf al jaren ‘heavy internet user’ heeft hij onlangs een boek geschreven over hoe onze hersenen omgaan met internet. De conclusies liegen er niet om. We hebben onze hersenen de afgelopen jaren geleerd om voortdurend gestimuleerd te worden. Continu online te multitasken. En de grijze cellen hebben ons braaf gehoorzaamd. Geprogrammeerd om kort de aandacht vast te houden, staan ze nu  paraat om bij het minste of geringste afgeleid te worden. Gretig naar nieuwe, nog onontdekte  informatie. Onafgebroken gehakketak in het hoofd.

Zo zijn we onze focus beetje bij beetje kwijtgeraakt. En vinden we het moeilijk om ons langere tijd rustig op één ding te concentreren. Voorlopig worden we er niet dommer van, zegt Carr, maar wel oppervlakkiger en onrustiger. De effecten op langere termijn moeten nog onderzocht worden.

Ik voorzie een gouden handel. In braam en acaï. Telen die hap!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s