Op bezoek in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar bijna 500 meesterstukken uit de islamitische kunst te bewonderen zijn, een selectie uit de nog veel grotere privéverzameling van de Brits-Iraanse wetenschapper Nasser Khalili. Passie voor perfectie. Rijk versierde manuscripten, verluchtigde korans, pentekeningen, textiel, juwelen, keramiek en glaswerk. Hier wordt de grandeur van de islamitische kunst zichtbaar, het streven naar subliem vakmanschap.
Samen met vriend M. bekijk ik de sierlijk gekalligrafeerde koranteksten, met al hun lussen en krullen en bogen. Een aanzienlijk deel dateert uit de 9e eeuw na Christus. De 9e eeuw! Hoe heeft dat zo goed bewaard kunnen blijven? In welke kruik zat dit verstopt en hoe diep lag die onder de grond?
Wat ook fascineert zijn de kleurrijke miniaturen die de teksten verfraaien. Zwarte inktkunst, opgelicht door tekeningen in rood en blauw en glimmend bladgoud. Maar wat staat er nu eigenlijk? Wat vertellen al die lussen en krullen? Het boekje dat we meekrijgen biedt geen soelaas. Wel een verwijzing naar de soera, maar geen vertaling. Het voelt als het luisteren naar een klassiek Russisch lied. Prachtig, maar waar gaat het over?
En dan biedt de moderne technologie uitkomst. Het antwoord zoeken wij gewoon in onze broekzak. De oude meesters schreven hun teksten op perkament. De huidige generatie ontwikkelt een app, noemt die iQuran en vult deze met alle 114 soera’s van de Koran. In het Arabisch, vertaald in het Engels en begeleid door het gezongen woord (met een stem naar keuze!). De techniek staat weer voor niets. Wij zoeken de app in de market, laten Sheikh Husary soera 53 reciteren en bekijken de teksten voor ons met nieuwe ogen. Wij hebben het best bewaarde geheim! Insallah!